Gå till innehåll

Arlandalinjen upphör från och med 11 januari

Flygbolaget AIR LEAP meddelar att man slutar trafikera linjen mellan Jönköping och Stockolm-Arlanda. Enligt bolaget är anledning till beslutet att man inte sett den linjeutveckling man önskat. Sista avgången från Jönköping sker fredagen den 11 januari 2019.

Det var i augusti förra året som AIR LEAP startade upp sin linje med två dagliga avgångar, måndag till fredag. Det varade alltså i knappt sex månader. Jönköping blir trots detta inte utan flygförbindelse till Stockholm när Arlandalinjen försvinner. Flygbolaget BRA trafikerar sedan tidigare Jönköping-Bromma med 16 avgångar i veckan och lika många åt motsatt håll.
Passagerare som har bokat resor själva, efter den 11 januari, erbjuds ombokning till BRA alternativt återbetalning. För den som bokat sin resa hos resebyrå hänvisas till respektive byrå. Jönköping Airports VD Rony Forsberg, som inte är överaskad av beskedet säger så här:
”Det är jättetråkigt men med tanke på hur passagerarsiffrorna under hösten har varit kan man förstå att det inte varit lönsamt att driva trafiken.”

Vad innebär det för fortsättningen på Jönköping Airport?
”Intäktsmässigt innebär det ju ett tapp men för våra resenärer finns det fortfarande goda möjligheter att komma dit man vill. BRA flyger vidare från Bromma till inte mindre än 13 flygplatser i Sverige, däribland norrlandsorterna Umeå, Sundsvall och Åre/Östersund för att nämna några. Dessutom ligger Bromma bättre till än Arlanda för den som ska in till Stockholm city.

Är inte Arlanda bättre om man ska resa utrikes?
”Jo det finns ju fler linjer att välja på utrikes än från Bromma, men där har vi istället Frankfurtlinjen som fungerar alldeles utmärkt och är förmodligen ett ännu bättre alternativ tack vare Lufthansas enorma nät ut från den tyska storflygplatsen. När vi summerar 2018 kan vi faktiskt blicka tillbaka på ännu ett succéår för linjen (+2%) där antalet passagerare mellan Jönköping och Frankfurt ökat för varje år sedan starten 2015.”

Jönköping Airport kommer inte jobba aktivt för att hitta en ersättare till AIR LEAP utan fokus ligger nu på att tillsammans med BRA stärka Brommalinjen ytterligare. BRA har som ambition att eventuellt utöka trafiken till Stockholm. Vad nedläggningen av Arlandalinjen kan betyda i närtid för BRA är ännu okänt.

Vid frågor, kontakta:
Rony Forsberg, VD Jönköping Airport
Tel: +46 (0)36-31 12 01
E-post: rony.forsberg@jkgairport.se

Henrik Älverdal, Marknadschef Jönköping Airport
Tel: +46 (0)36-31 12 08
E-post: henrik.alverdal@jkgairport.se

Jönköping Airport AB