Gå till innehåll

Fraktflygen lyfter Jönköping Airport

Det är full fart på Jönköping Airports fraktverksamhet. Den del av verksamheten som ej heller drabbades negativt av coronapandemin har under under årets första sex månader sett en mycket positiv utveckling. Totalt har 1 615 ton gods hanterats, vilket är en ökning med 18% jämfört med motsvarande period för 2021.

Det som bidrar mest till den positiva utvecklingen är delvis PostNords etablering i januari, med dagliga avgångar till och från Stockholm-Arlanda måndag till torsdag samt en markant ökning av antalet ad hoc-flygningar. Hittills i år har hela 157 ton ad hoc-gods hanterats. En siffra som kan jämföras med föregående år då det för helåret stannade på 40 ton ad hoc-gods. 2020 var det totalt 8 ton ad hoc-gods.

– Det är helt klart en tydlig trend vi ser. Vi märker att allt fler fraktbolag och flygbolag upptäcker hur smidigt det är att använda Jönköping Airport för sina transporter. Tillsammans med ett svårslaget geografiskt läge erbjuder vi god service och snabb hantering. Det är till och med så att vi nu måste titta på hur vi kan skapa fler uppställningsplatser för flygplan. För bara ett par veckor sedan hade vi 10 flighter på samma kväll, fördelat på 9 fraktflyg och en business jet. Då var det i princip fullt, säger Henrik Älverdal Kommersiell chef Jönköping Airport.

Pågående lastning av ett ad hoc-flyg, uppställt på plattan

Uppåt också för passagerartrafiken

Även den tidigare så hårt drabbade passagerartrafiken på Jönköping Airport ser en ljusning. Sedan april har direktflyg med charterarrangören Ving lyft varje tisdag till Mallorca med god beläggning. I början på juli drog den inkommande charterproduktionen från Tyskland igång med sammanlagt sex ankomster till Jönköping.

– Väldigt glädjande. Förra sommaren hade vi ingen utgående charter alls och endast två ankomster med incharter från Frankfurt. Inför nästa sommar ser det ännu bättre ut med fler charterflyg åt båda håll. Vi för exempelvis konkreta diskussioner om inkommande charter från ytterligare europeiska destinationer, fortsätter Henrik.

För vintersäsongen 2022/2023 är utbudet från Jönköping större än föregående vinter. Sammanlagt planeras för två avgångar i veckan till Gran Canaria och en avgång varannan vecka till Teneriffa, att jämföra med endast en avgång per vecka till Gran Canaria vintern 2021/2022. Säsongen startar den 25 oktober och pågår till 12 april 2023, genom charterarrangörerna TUI och Ving.