Gå till innehåll

Jönköping Airport utser Kommersiell Chef

Jönköping Airport utser den nuvarande Marknadschefen Henrik Älverdal till Kommersiell Chef för flygplatsen, för att stärka dess kommersiella funktion. Henrik får i sin nya roll därigenom ansvaret för Jönköping Airports kommersiella verksamhet. Något som huvudsakligen omfattar kommersiella affärer, marknadsföring och affärsutveckling.

-I praktiken innebär det ett större fokus på uppsökande och bearbetning av exempelvis flygbolag, charterbolag, fraktbolag och andra potentiella intäktskällor. Det är en naturlig breddning av Henriks tidigare roll som Marknadschef och jag tror det kommer vara mycket värdefullt för verksamheten, säger Sofie Hagman VD för Jönköping Airport.

Henrik själv känner sig hedrad av uppdraget och ser stor potential i att utveckla Jönköping Airports affärer. Han tror det finns många områden man kan utveckla på såväl kort som lång sikt.

-Närmast tror jag på att utveckla den befintliga fraktverksamheten på flygplatsen. Den har hållit sig intakt under pandemin och här tror jag definitivt vi kan dra nytta av vårt geografiska läge för att skapa fler linjer och utökade volymer. Vi har flera intressanta diskussioner igång om såväl inrikes trafik mellan oss och norra delarna av Sverige, som utrikes linjer till Baltikum och från Polen. Under hösten har vi även sett en stor möjlighet i att kunna vara tillgängliga för tidskritiska adhoc-flyg, något som jag har en känsla av att vi kommer få se ännu mer av framöver. Ett annat spännande område inom frakt är drönartrafik vilket jag tror kommer bli en naturlig del av vår fraktaffär på sikt, säger Henrik.

När det gäller passagerartrafiken tror Henrik att det även där finns stora möjligheter.

-Under pandemin har det definitivt uppstått en längtan hos många att åter kunna resa, hälsa på nära och kära samt upptäcka världen igen. Därför finns goda förutsättningar för att ha ett brett utbud av intressanta destinationer för persontrafik, menar Henrik.

Ett kännetecken för Jönköping Airport är att man sommartid även har inkommande charterflyg från Tyskland. Bakom detta ligger ett samarbete mellan flygplatsen, Smålands Turism och den tyska charterflygmäklaren Charterways tillsammans med tyska researrangörer. Det var just dessa flyg som blev återstarten av passagerartrafiken under 2021 på Jönköping Airport.

-Här finns definitivt en stor utvecklingspotential tror jag! Dels kommer vi troligtvis få se fler ankomster från Tyskland kommande år men även andra europeiska länder kan vara aktuella. Sverige är fortfarande intressant som destination bland europeiska turister och då ligger Jönköping strategiskt väl till för att ta emot dessa och bli utgångspunkten för deras besök i vårt land, fortsätter Henrik.

Flygbranschen arbetar intensivt med att ställa om till fossilfrihet. Dels genom alternativa bränslen men också genom elflyg. Det sistnämnda tror den nye Kommersiella chefen för Jönköping Airport kan få stor betydelse för flygplatsen om några år.

-Ja, jag har ju sagt att Jönköping Airport kan bli södra Sveriges elflygsnav så jag får väl stå fast vid det! Skämt åsido, Jönköping har återigen ett idealiskt läge för att kunna ha regionalt elflyg till många städer i södra Skandinavien. Såväl Stockholm, Oslo och Köpenhamn ligger inom räckhåll vilket gör vår flygplats till en naturlig knutpunkt för morgondagens regionalflyg på kortare distanser, avslutar Henrik.