Gå till innehåll

Kreta gör comeback

Efter tre år utan charterflyg till Kreta gör det populära resmålet comeback till sommaren 2023. Charterarrangören TUI sätter åter upp en serie med sammanlagt 15 avgångar. Premiärflighten avgår torsdagen den 15 juni och serien avslutas med sista avgången den 21 september.

Precis som tidigare säsonger anlitar TUI det grekiska flygbolaget Aegean som kommer att flyga sträckan med en av sina Airbus 320, som har plats för 174 passagerare.

– Vi välkomnar TUIs satsning på Jönköping nästa sommar. Kreta är en gammal favorit som lockat många att resa från Jönköping genom åren. Nu hoppas vi ännu fler passar på att upptäcka hur smidigt det är att resa från sin närmaste flygplats. Enkelt att ta sig hit och inga långa köer är bara några av fördelarna, säger Henrik Älverdal, kommersiell chef Jönköping Airport.

Uteservering på en restaurang i Platanias. Några människor sitter och äter med utsikt ut mot havet.
Restaurang i Platanias.

Kreta – en mysig favorit med mycket att upptäcka

Flygen går till Chania, som är Kretas näst största stad. En destination som är lika bra för sol och bad som för shopping och en och annan utflykt på ön. Hjärtat i Chania stad är den gamla, vackra venetianska hamnen. Här finns den största delen av stans nöjesliv – både lugnare barer och mer fartfyllda nattklubbar och diskotek. Men det är främst den gamla välbevarade stadsdelen med sina smala gränder och charmiga torg som lockar turister att resa till Chania stad.

Klimatet på Kreta är enastående, med frodig grönska på våren och varmt i havet långt in på senhösten. På Kreta upphör blandningen mellan ljuvlig semesterö och historiska omgivningar aldrig att fascinera. Den svala vinden från norr friskar upp även de hetaste sommardagarna och stränderna gör ingen besviken.

Större utbud ger ökade möjligheter

Totalt finns nu 37 charteravgångar nästa sommar att välja mellan från Jönköping. Fördelat på de tre destinationerna Mallorca (15), Split (7) och Kreta (15). Ett brett utbud kan få positiva effekter för Jönköping Airports långsiktiga utveckling.

– Det finns ett uttryck som säger ”flyg föder flyg”. Det innebär att ju bredare utbud man har desto större är chansen att man får fler avgångar och lyckas attrahera fler flygbolag och charterarrangörer att satsa. Därför är det viktigt att också fylla de flyg man har. I slutändan vill man att kunden ska känna att alternativen är så många att man först väljer avreseort och därefter destination, avslutar Henrik Älverdal.

Charterprogrammet från Jönköping Airport 2022/2023*

Gran Canaria, onsdagar, 26 oktober 2022 – 12 april 2023 (TUI)
Gran Canaria, torsdagar, 27 oktober 2022 – 6 april 2023 (TUI & Ving)
Mallorca, tisdagar, 25 april 2023 – 1 augusti 2023 (Ving)
Kreta, torsdagar, 15 juni 2023 – 21 september 2023 (TUI)
Split, fredagar, 11 augusti 2023 – 22 september 2023 (Ving)

*Observera att tiderna och datumen är preliminära och kan komma att ändras. Kontakta researrangören för aktuella tider.