Skip to content

Årets första incharter har landat i Jönköping

Idag, den 7 juli, var det åter dags för Jönköping att ta emot det inkommande charterflyget från Tyskland. Ett fullastat plan med turister från bl a Tyskland, Österrike och Schweiz välkomnades i ankomsthallen av representanter från Smålands Turism och flygplatsledningen. Väl där bjöds resenärerna på ”Swedish fika” och polkagrisar, vilket uppskattades mycket.

Jönköping Airport är enda flygplatsen i landet att ha den här typen av charterproduktion från Tyskland och traditionen är stark. Redan 2007 genomfördes den första serien som därefter återkommit årligen med endast ett par undantag för 2019 och 2020. Till grund för produktionen ligger ett nära samarbete mellan Smålands Turism, den tyska charterflygmäklaren Charterways och en lång rad olika charterarrangörer i Tyskland.

– Charterflygen sätter oss på kartan i Tyskland som en seriös turistdestination och bidrar varje år med tusentals gästnätter. Att det är Lufthansa som flyger bidrar till långsiktig hållbarhet för linjen. Via charterflygen når vi också nya konsumenter som aldrig varit i Sverige eller Småland förut säger Helene Berg, VD för Smålands Turism.

Ökat intresse för Jönköping

För Jönköping Airport, som annars sett en stark utveckling på flygfraktsidan under årets första halva, ska de inkommande charterflygens betydelse inte underskattas. Det var just dessa flyg som blev återstarten av passagerartrafiken efter pandemin i augusti förra året och flera utländska flygbolag visar nu intresse för Jönköping, bland annat tack vare det goda samarbetet mellan flygplatsen och besöksnäringen som redan finns.

– Vi för ett par konkreta diskussioner om nya satsningar till Jönköping som förhoppningsvis kan bli verklighet redan till nästa sommar. Dessutom ser vi väldigt positivt på den befintliga produktionen från Frankfurt där vi sannolikt kommer se en fortsatt stabil utveckling och utökning till kommande säsong, säger Henrik Älverdal, Kommersiell chef på Jönköping Airport.

Den populära serien flygs av tyska Lufthansa under sammanlagt 6 veckor i sommar. Flygplanet som används tillhör dotterbolaget Lufthansa Cityline och är en CRJ 900 med plats för 90 passagerare.

Vid frågor, kontakta:

Henrik Älverdal, Kommersiell chef Jönköping Airport 036-31 12 08 henrik.alverdal@jkgairport.se
Helene Berg, VD Smålands Turism 072-666 88 20 helene.berg@smalandsturism.se