Skip to content

Att flyga - en oförklarlig kärlek

Simon om att flyga och vägen till sitt flygcertifikat

Simon Mårtensson, 19, har drömt om att ta flygcertifikat sedan han var liten. Men han trodde inte att det var möjligt tills han tog en provlektion hos Jönköpings Flygklubb. Då insåg han att drömmen kunde bli sann.

Han utbildar sig hos Jönköpings Flygklubb och tar ett s.k. PPL (Private Pilot License). På svenska översatt; privatflygcertifikat. PPL är det mest klassiska privatflygcertifikatet som har en minsta utbildningstid om 45 timmar.

Jag träffar Simon för att höra hur det gått med hans utbildning. Sist jag träffade Simon var i april då jag fick följa med på en flyglektion som han gjorde hos Jönköpings Flygklubb. Det är nu sensommar men augustisolens strålar värmer fortfarande när jag möter upp Simon och hans flyglärare Johan Jangmo utanför Jönköpings Flygklubb som har sitt klubbhus några hundra meter från Jönköpings flygplats.

Väl inne i klubbhuset slår vi oss ner i lektionssalen och Simon berättar att efter flyglektionen i april fortsatte han att flyga och ta lektioner med sin flyglärare. Det var både lektioner med läraren där han övade olika manövrar till att flyga ensam och öva landningar, och han fick även flyga till andra flygplatser. Så det bara fortsatte så, berättar Simon.

Den stora frågan är ju nu om han har sitt flygcert i handen. Ja! utbrister Simon. Jag hade ”uppflygning” den 22 juli, berättar Simon glatt. Själva processen att ta flygcertifikat är nästan som en biluppkörning, man gör först ett teoriprov och sedan en uppkörning, vilket innebär att man flyger upp och visar manövrar och navigeringar. Han berättar att han var ganska nervös, men att uppflygningen gick väldigt bra.

Simon har länge drömt att ta flygcertifikat. Han flög mycket flygsimulatorer när han var liten, men tog det inte längre än så. Han har alltid velat flyga och trott att det inte varit möjligt. Han har tänkt det som en sak man gör när man är vuxen - då tid och pengar finns. Men efter att han gjort en provlektion hos Jönköpings Flygklubb tänkte han om - varför inte nu? Ett flygcertifikat gäller hela livet, så han ser det som en investering.

Vad är då det bästa med att flyga? Simon berättar att de är svårt att förklara för det finns så många saker som är roliga. Det är en oförklarlig kärlek skulle man kunna säga, berättar Simon. Allt från att man ser världen uppifrån och att allt är så litet. Särskilt en sommardag när man ser världen från ovan och molnen är runt omkring en. Det är hur fint som helst och helt fantastiskt. Det är också riktigt häftigt att flyga och roligt med den tekniska biten. Man blir verkligen intresserad av just allt tekniskt kring ett flygplan.

Simons tips till dig som drömmer om att ta privatflygcertifikat:
● Ta kontakt med Jönköpings Flygklubb och ta en provlektion.
● Under provlektionen får du testa att styra planet och känna på hur det är att flyga.
● Ställ alla dina frågor om utbildningen. Det hjälper att reda ut eventuella frågetecken kring att ta ett privatflygcertifikat.
● Jönköpings Flygklubb anordnar vid vissa tillfällen på året ”Spaka själv-dagar”. Jag rekommenderar verkligen att besöka klubben vid ett sådant tillfälle!