Skip to content

Första elflygplanet på Jönköping Airport

Måndagen den 22 augusti 2022 påbörjades ett nytt kapitel i Jönköping Airports historia när det för första gången lyfte och landade ett elflygplan på flygplatsen. Flygplanet, som ägs av det Tjeckiska bolaget Pureflight, hade transporterats till Jönköping för att delta i Elflygsturnén 2022. En turné som arrangeras av SRF (Svenska Regionala Flygplatser AB) och projektet Grön Flygplats.

Dagen inleddes på morgonen med ett antal föreläsningar om flygets gröna omställning inför en samling nyfikna åhörare som bestod av politiker från såväl Jönköpings Kommun som Region Jönköpings län, samt näringslivet. Publiken fick lyssna till representanter från Heart Aerospace, SRF, Grön Flygplats, Fly Green Fund och Footprint Level.

– Fantastisk start på vår elfygsturné med intresserade deltagare i Jönköping. Det är värdefullt att få möjligheten att komma ut och berätta om den omställning flyget är inne i, säger Mari Torstensson, Projektledare Grön Flygplats.

Efter föreläsningarna var det dags för Pureflight att göra en presentation och demonstration av sitt elflygplan. Ett mindre flygplan med plats för två personer inklusive pilot och med en räckvidd på ca 300km (2,5h flygtid).

Ett antal personer hade på förhand fått en inbjudan om att få följa med upp på en provtur i elflygplanet. Först ut och den passagerare som alltså blev den första att lyfta i ett elflygplan från Jönköping Airport var Jönköpings läns Landshövding Helena Jonsson. För flygplatsen hade dagen en stor betydelse:

– Fantastiskt roligt och en bra möjlighet för oss att presentera det omfattande hållbarhetsarbete som sker inom flygbranschen. Att dessutom äntligen se ett elflygplan lyfta från Jönköping, visar på ett konkret sätt att framtiden är här, säger Sofie Hagman VD Jönköping Airport.

Fakta om SRF och Grön Flygplats

SRF driver projektet Grön Flygplats som är ett klimatsamarbete mellan de regionala flygplatserna. Grön Flygplats medverkar till branschens mål om ett fossilfritt inrikesflyg 2030 och ett helt fossilfritt flyg 2045. SRF:s medlemsflygplatser har kommit långt i klimatarbetet och några flygplatser är redan fossilfria i sin egen verksamhet. SRF företräder idag 33 regionala flygplatser. Projektet Grön Flygplats drivs av SRF genom medverkan av 27 medlemsflygplatser. Arbetet sker med stöd från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Mer info om projektet finns på www.gronflygplats.se.